Vieringen
Kerst, Pasen en Pinksteren op CBS ‘t Klinket
De betekenis van Kerst voor ons
Voor ons betekent Kerst de komst van Christus. Hij was de langverwachte Messias en redder. De diepste betekenis van Kerst is dat God zelf de moeite nam om als mens naar deze aarde te komen. God koos deze manier om de mensheid te redden van zonde en onrechtvaardigheid. Wanneer we naar het leven van Jezus kijken, zien we dit ook terug. Jezus treedt in woorden en daden op tegen de onrechtvaardigheid die er in de samenleving aanwezig is. Daarnaast keek Hij juist wel om naar mensen aan de rand van de samenleving.
Kerst is het feest van het Licht. Jezus noemde zichzelf het Licht van de wereld. In een vaak zo donkere wereld brengt Hij licht. Wij willen onze kinderen nadrukkelijk opvoeden binnen de christelijke traditie en deze betekenis benadrukken. Daarnaast mag kerstfeest een feest van gezelligheid, warmte en vriendschap zijn.
Advent
Tijd van de verwachting en stilte na het drukke en materialistische feest van sinterklaas. Met sinterklaas hebben kinderen materiële zaken gekregen: pakjes en snoepgoed. Nu is het de tijd om onze kinderen voor te bereiden op het geestelijke geschenk: de geboorte van Jezus. De aanloop naar Kerst beginnen wij met het branden van de Adventskaarsen. Elke kaars brengt ons dichter bij het feest van het licht. Elk jaar is het vanaf de straat een mooi gezicht de kinderen in de kring te zien zitten, de lichten in de klas uit en kaarsen die branden.
Naast de Bijbelverhalen die worden verteld zijn de kinderen op allerlei manieren bezig met het Kerstfeest. Er worden liederen gezongen, prentenboeken voorgelezen, toneelstukjes gespeeld, kaarsen, kerststukjes, een wensboom enzovoorts gemaakt.
Het ene jaar vieren we ’s avonds het Kerstfeest in de klas: binnen de intimiteit van de klas komt het kerstverhaal en de kerstsfeer erg goed tot zijn recht. Er is plaats voor veel individuele aandacht en elk kind heeft zijn / haar rol. Het kerstverhaal wordt verteld en uitgespeeld, er wordt samen gezongen en er wordt gemusiceerd.
Het andere jaar vieren we het kerstfeest groots met alle kinderen en hun gezinsleden. Zo hebben we twee jaar geleden een kerstwandeling gemaakt door het dorp waar op verschillende plaatsen stukjes uit het Kerstverhaal werd nagespeeld. Uiteindelijk kwamen we bij een levende kerststal. Deze tocht staat symbool voor de weg van mensen naar de kribbe, op naar de verlosser!
Heel de wereld heel!
Heel de wereld vrede?
Heel de wereld heel?
Heel de wereld vrede?
Dat is misschien wat veel
Want er is oorlog. Er is haat
Kanonnen brullen in de straat
Een klein gebaar kan zoveel doen
Een sms, een lach, een zoen
Het lijkt niet groot. Het lijkt niet veel
Maar ’t is een sterk begin van heel
Heel de wereld eerlijk?
Heel de wereld heel?
Heel de wereld eerlijk?
Dat is misschien wat veel
Want er is onrecht: angst voor macht
en onderdrukking, domme kracht
Slik soms je woorden even in
Geef ruimte aan een anders zin
Het lijkt niet groot. Het lijkt niet veel
Maar ’t is een sterk begin van heel
Heel de wereld licht?
Heel de wereld heel?
Heel de wereld licht?
Dat is misschien wat veel
Er is zoveel duisternis, zoveel nacht
Verstopte pijn, niemand die lacht
Een licht dat troost en geeft weer zicht
Geef door die kaars, geef door dat licht
Het lijkt niet groot. Het lijkt niet veel
Maar ’t is een sterk begin van heel
De Goede week
Van Palmzondag tot Pasen.
De laatste week voor Pasen heet de goede week. Dan is er op een heleboel dagen iets bijzonders: Ze kregen er een bijnaam om.
Het begint met PALM zondag Dan heb je WITTE donderdag, GOEDE vrijdag en STILLE zaterdag. En aan het einde van die dag , de avond voor Pasen, begint PASEN.
PALM zondag
Vandaag denken we er aan hoe de Heer Jezus werd toegejuicht en toegezongen. Wat riepen de mensen! Ze zwaaiden met takken en legden hun kleren op de grond voor zijn voeten. Het leek wel een intocht van de koning. Maar dan zonder koetsen en paarden (die gebruikte je voor de oorlog) en met een ezel om op te zitten, zoals gewone mensen doen.
Met palmen erbij en dat roepen: “Hosanna, gezegend die komt in de naam van de Heer” was het een echt vredesfeest.
Broodfiguren, kransen en poppetjes: Palmpaasbroden. Je bakt ze thuis, zet ze op stokken, versiert ze nog extra en we maken er een optocht van. Een beetje feest vooraf: nog maar een week en dan is het Pasen
WITTE donderdag
Niet een dag om de baas te spelen. Vandaag denken wij eraan dat Jezus met zijn vrienden, zijn leerlingen die altijd bij Hem gebleven waren, dat ze nog maar een paar dagen daarvoor hadden gejuicht, de maaltijd vierde. Dat was de maaltijd waarbij de Heer de voeten van zijn leerlingen waste. Nee niet een dag om de baas te spelen. Voor die avond hadden ze de tafel gedekt zoals overal in het land, voor het Paasfeest. Waarom is deze avond anders? Zouden overal de kinderen vragen, en de groten antwoordden: omdat wij vrij zijn, terwijl we toch eerst slaven waren in het land Egypte. Net als overal in het land werd die avond brood rondgedeeld en de beker doorgegeven. Deze keer zei Jezus er iets bij: telkens als jullie dat weer doen, denk dan aan Mij. Dat was zijn Avondmaal.
GOEDE vrijdag (de kleur is zwart)
Een zwarte dag. Het is de dag dat Jezus stierf. Maar het heet ‘goed’ omdat het niet de laatste dag was in het leven van Jezus. Pasen komt immers ook? En hij heet ‘goed’ omdat Jezus liet zien dat Hij van de mensen hield, al kostte het zijn eigen leven.
STILLE zaterdag
Altijd denken we er aan dat Jezus bij ons is. Vandaag herinneren we ons juist het tegenovergestelde.
De avond voor Pasen
Het gaat om het verhaal dat Hij liet zien dat Hij leefde en niet dood was: dan gaan alle lichten aan. We zeggen allemaal: “De Heer is waarlijk opgestaan!”
Pasen ( de kleur is wit)
‘’t Was de eerste dag van de week, toen de nacht voor ’t zonlicht week’
Wist je dat het daarom zondag is? Dat daarom de zondag geen doordeweekse dag is? Omdat de Heer Jezus op zondagmorgen, op de eerste dag van de week, uit het graf is opgestaan. Wat een feest vanmorgen! Met eieren, beschilderd met gezichten, bloemen of figuren. Een echt feestmaal.
Palmpasenoptocht Op de vrijdagmorgen voor Palmzondag vindt de Palmpasenoptocht plaats. Vanaf 10.30 uur maken de kinderen een wandeling door het dorp met prachtig versierde Palmpasenstokken.
Paasontbijt voor elkaar met elkaar Op de donderdagmorgen voor Goede vrijdag houden we in alle groepen een Paasontbijt. Zij maken voor elkaar een ontbijtje in Paassfeer in een mooie Paasschoenendoos. In de klas wordt het Paasverhaal verteld, er wordt gezongen en gebeden. Vanaf Goede Vrijdag tot en met de Tweede Paasdag hebben alle kinderen vrij.
De telling vanaf Pasen
Je telt de dagen net zo lang tot de telling ‘vol’ is. Dat is op de vijftigste dag.
Vijftigste, of Pinksteren – dat is hetzelfde woord.
De kleur rood staat symbool voor het vuur, de gloed, de warmte. De duif is ook symbool bij het Pinksterfeest. De duif staat voor reinheid en vredelievendheid.
Pinksteren valt meestal in mei. Een tijd van uitbundige groei en bloei en het rijpen van de eerste vruchten.
Versier de klas, je huis dus met bloemen* en fruit!
Pinksteren ~ feest van de inspiratie ~ van ‘in vuur en vlam staan’. Wat is jouw inspiratiebron? Laat je inspireren!
* Vroeger werden na de pinksterviering vanuit de nok van de kerk rode bloemblaadjes naar beneden geworpen. Of er werd een duif losgelaten in de kerk.